tisdag 20 januari 2009

Digital media


Kjell och company har marknadsfört en av sina produkter riktigt hårt den senaste tiden. Dom vill att man skall scanna in sina gamla fotonegativ och förvara dom i datorn istället.

Jag är inte så säker på att det är en så bra idé.

Håkan Lindgren skrev en väldigt intressant artikel i DN för ett tag sen. Där förklarade han bl a att hårddiskar bör bytas vart tredje år för att man ska vara säker på att materialet förblir åtkomligt.

DVD-R-skivor har testats av amerikanska National Institute of Science and Technology, som uppskattar att 40 procent av skivorna kommer att vara oläsliga efter 15 år.

Läs artikeln. Den får en verkligen att tänka till. Kanske blir vår tid ett svart hål i historien. Ingenting kommer att finnas kvar. Speciellt inte om folk börja föra över sina fotonegativ till sina datorer.

Du finner den här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=816857

Vår egen externa nätverksdisk började hosta oroväckande för en tid sedan. På den fanns alla våra foton, hela vårt musikbibliotek och en mängd ovärdeliga dokument. Bl a fanns alla bilder från Theos förlossning och första månader.

Jag hann precis göra en extra säkerhetskopia av allt innan hårddisken hostade till, gav ifrån sig en djup suck, för att sedan tystna för alltid.

När jag letade upp diskens kvitto visade det sig att ettårsgarantin hade gått ut dagen innan.

Naturligtvis.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har en bra poäng. Det är därför man bör ha minst två fullständiga backuper, där en inte finns hemma. Bränder och tjuvar brukar inte tänka på att lämna din sista backup orörd.

Det hela påminner mig om att det är dags att köpa en ny hårddisk för backupen av laptopen.